NajNakup.sk - Objavte najlepšie ceny na slovenskom internete.
Heureka.sk - Porovnanie produktov a cien z internetových obchodov


História výroby Marseilleskeho mydla
 

          Mydlárske cechy sa začali v Európe vytvárať v priebehu 17. storočia. Postup výroby mydla bol prísne strážený a učenie remesla bolo obmedzované v maximálnej možnej miere. Kolískou výroby mydla boli Francúzko, Taliansko a Španielsko, nakoľko tu bol dostatok olivového oleja a sódy, z ktorej sa vyrábal lúh.

Vážnosť do výroby mydla priniesol patent Ľudovíta XIV., ktorým sa v r. 1688 ustanovilo, že názov Savon de Marseille sa smie používať výhradne len pri mydlách, ktoré boli zhotovené z olivového oleja a výlučne len v územnej oblasti Marseille. Tým vlastne položil základ pre vznik významnej obchodnej značky.

         
 



           Neskôr významne prispeli k rozvoju výroby mydla aj nové objavy z oblasti chémie, ku ktorým prispel aj francúzsky chemik, Nicholas Leblanc, ktorý si patentoval proces výroby lúhu z kuchynskej soli v r. 1791. Po získaní poznatku, že možno využiť aj iné olejniny v procese výroby mydla vzniklo Marseillské mydlo. V tom čase sa toto mydlo vyrábalo práve podľa Leblancovej metódy – za pomoci morskej soli a kyseliny sírovej. Neskôr sa táto metóda nahradila novšou – tzv. Metódou Solvay. Stalo sa tak vďaka objavu belgického chemika Ernesta Solvaya, ktorý objavil amóniový proces, ktorým zdokonalil proces získania sódy z kuchynskej soli. Sóda vyrobená týmto procesom bola dostupnejšia a kvalitnejšia. Problémom sa stalo však to, že „umelo“ vyrobená sóda použitá s čistým olivovým olejom spôsobovala väčšiu tvrdosť mydla, jeho lámavosť. Následným krokom vo vylepšení výroby bolo, že sa pristúpilo k používaniu zmesi rastlinných olejov. Od roku 1820 sa experimentovalo s drvením ľanového semienka, využitím palmového a sézamového oleja. Obzvlášť veľký úspech slávil arašidový olej. Je bezfarebný a nemení podstatné vlastnosti mydla. Čulý obchod s Orientom v tých časoch len napomáhal k dostupnosti tohto materiálu. A dobrá kvalita mydla zostala zachovaná.

   


           Výroba mydla v 19. storočí využíva na svoj rozvoj už len prvotriedne suroviny. Vyrába sa tzv. Mramorované mydlo s použítím sézamového oleja, kde je v mydle podiel mastných kyselín 60%, alebo biele, bezfarebné mydlo so 72% podielom mastných kyselín pochádzajúcich z palmového a arašidového tuku.

            Toto biologicky rozložiteľné mydlo je hypoalergénne, napomáha rýchlejšiemu hojeniu rán, prispieva ku krásnej pleti, je všestranne využiteľné aj v domácnosti – či pri praní alebo upratovaní. Jeho výroba je absolútne „čistá“ - bez zaťažovania životného prostredia. Práca v továrňach na Marseillské mydlo dáva možnosť zamestnať sa asi tisícke ľudí. Kvalita vyrábaného produktu preslávila Marseille po celom svete a je významným ekonomickým faktorom v tomto meste.



 

V krátkosti proces výroby mydla:

1/ Miešanie rastlinnýc olejov s lúhom. Zmes sa varí vo veľkých kotloch.

2/ Odstraňovanie nečistôt uložených v spodnej časti kotla

3/ Zmes sa znova prevarí a ešte raz prebehne proces Épinage, do zmesi sa potom ešte pridá čistá voda a odstraňujú sa vyzrážané nečistoty.

4/ Sušenie vo formách

5/ Rezanie mydla – mydlo je ešte mäkké

6/ Pečiatkovanie – po stuhnutí sa do mydla sa vtláča pečiatka so značkou a menom výrobcu



Našu ponuku nájdete TU


 

Naši dodávatelia